Chlorella to wyjątkowa alga, którą zaliczamy do tzw. "superfoods" (superżywności).
Tak, jak wspominałam wiele razy ta grupa produktów szczególnie mnie interesuje bo zdecydowanie jest warta naszej uwagi. Posiada wybitne właściwości zdrowotne. Chlorella jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera w dużej ilości chlorofil, a to przecież po chlorofil sięgają osoby chore na cukrzycę. Chlorofil poprawia parametry krwi i oczyszcza ją z toksyn. Dobrze wpływa na pracę tarczycy, nadnerczy, a także przyspiesza gojenie się ran.
Chlorella zawiera ponadto witaminy A, C, E, z grupy B, aminokwasy, luteinę, astaksantynę, zeaksantynę, kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe GLA, oraz kwasy nukleinowe. Oprócz tego to bogate źródło minerałów: żelaza (niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego) , wapnia, potasu, selenu, jodu, magnezu, manganu, cynku, fosforu. Jest doskonałym produktem również dla osób borykających się z anemią, a także dla wegan i wegetarian.