
Czy wiesz, że …
by osiągnąć lepszą sprawność intelektualną powinniśmy zadbać o nasze bakterie jelitowe?
Istnieje naukowo udowodniony związek pomiędzy kondycją naszego mózgu a naszym mikrobiomem, a im bardziej różnorodna flora bakteryjna tym lepsza kondycja intelektualna.
Ponadto różnorodny mikrobiom zmniejsza ryzyko przewlekłych stanów zapalnych w organizmie, a przez to oddziałuje ochronnie na mózg.
Czy wiesz, że…
neurony to nie tylko komórki znajdujące się w mózgu?
Układ pokarmowy również składa się z neuronów – i jest to drugie co do wielkości ich skupisko w ludzkim organizmie. Niektórzy naukowcy mówią, że jest ich tam ponad 100 milionów, inni, że nawet 500 milionów komórek!
Jak wiemy neurony wytwarzają neuroprzekaźniki, a więc i te neurony jelitowe wytwarzają dopaminę czy serotoninę – zadbajmy o nasz układ pokarmowy już teraz!
Neurony jelitowe aktywnie „porozumiewają się” z mikrobiomem. Ten zaś wytwarza substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu – pamiętajmy o tej niezwykłej współpracy!
Wg amerykańskich naukowców z Karoliny Północnej najważniejsze szczepy bakterii, czyli te, które mają największy wpływ na kondycję naszego mózgu to:
Barnesiella, Akkermansia, Lachnospiraceae FCS020
By budować różnorodność i wspomóc rozwój naszego mikrobiomu pamiętajmy o spożywaniu takich produktów jak: kiszonki, jogurt, kefir, kimchi, naturalny twaróg, sok z kiszonych ogórków i kiszonej kapusty, kombucha.