Producenci
Promocje
Kurkumina nowej generacji NOMICU® L-100  z wit. D3V®
Kurkumina nowej generacji NOMICU® L-100 z wit. D3V®

109,00 zł

Cena regularna: 129,00 zł

Olejek eteryczny z rumianku rzymskiego 5ml
Olejek eteryczny z rumianku rzymskiego 5ml

309,00 zł

Cena regularna: 349,00 zł

szt.
Olejek eteryczny z bazylii świętej TULSI  5ml
Olejek eteryczny z bazylii świętej TULSI 5ml

135,00 zł

Cena regularna: 168,00 zł

szt.
Ekologiczny sok Aronia  100% NFC  3l
Ekologiczny sok Aronia 100% NFC 3l

48,00 zł

Cena regularna: 58,00 zł

szt.

SPIRULINA – JEDNO Z NAJCENNIEJSZYCH SUPERFOOD!

0
SPIRULINA – JEDNO Z NAJCENNIEJSZYCH SUPERFOOD!

Spirulina to małe wręcz mikroskopijne niebiesko-zielone algi, które mają kształt spirali. Posiadają one rzec można unikalne właściwości odżywcze.

Spirulina była pokarmem dla mieszkańców Afryki, czy Środkowej Ameryki. Plemiona Indian, takie jak Aztekowie czy Majowie suszyły niebiesko-zielone algi i dodawali do swoich potraw. Nazywali je „pokarmem jeziora” (spirulina jest algą pokrywającą powierzchnie jezior słodkowodnych).

 

Suplementacja spiruliną bardzo korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

 

Warto wprowadzić do swojej diety właśnie dwie algi, zielone superfood: słodkowodną spirulinę i słonowodną chlorellę. W obecnych czasach chlorella i spirulina zajmują czołowe miejsce na rynku suplementów diety.

 

 

 

UPRAWA SPIRULINY

Spirulina tworzy lewoskrętne spirale

 

Spirulina jest jak wspomniałam niebiesko-zieloną sinicą słodkowodną. By prawidłowo się rozwijać musi mieć doskonale czystą wodę, dużą ilość światła słonecznego i wysokie pH. Podczas wzrostu tworzy lewoskrętną spiralę i stąd jej nazwa. W pełni dojrzała spirulina tworzy niebiesko-zielony nalot, który zbiera się w postaci biomasy.

 

 

 

SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE SPIRULINY:

Z punktu widzenia makroskładników, spirulina stanowi ważne źródło nie tylko niezbędnego błonnika, ale również lekko przyswajalnego pełnowartościowego białka pochodzenia roślinnego, które stanowi 55-70 proc. suchej masy! (spirulina posiada cztery razy więcej białka niż tofu!) Białko zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organizmie białko pełni wiele ważnych funkcji, w tym buduje tkankę mięśniową.

 

Spirulina pełna jest witamin, minerałów i dobroczynnych substancji. Należą do nich:

- żelazo (spirulina posiada dwadzieścia trzy razy więcej żelaza, niż ma go szpinak!), magnez, potas, selen, chrom, fosfor, mangan, cynk, wapń (spirulina zawiera trzy razy więcej wapnia niż mleko!)

- witamina K (której wysoka zawartość robi ze spiruliny pożądany suplement diety), wit. A, wit. C, wit. E - tokoferol (które chronią śiany komórkowe), wit. B12.

- fikocyjanina, barwniki chlorofilowe i karotenoidowe, beta karoten – prowitamina A (spirulina posiada trzydzieści dziewięć razy więcej beta-karotenu niż marchew!), ksantofile,

- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy, również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne dla naszego organizmu gdyż m.in. chronią nasz organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych (takich, jak choćby reumatoidalne zapalenie stawów), budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych, chronią organizm przed chorobami układu krążenia (przed nadciśnieniem, miażdżycą, zawałem mięśnia sercowego, etc.), a także alergią.

 

 

Spirulina jest produktem naturalnie bezglutenowym, a więc nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i witaminy B12, spirulina jest doskonałym suplementem dla wegan i wegetarian, którzy mogą cierpieć choćby na niedobór żelaza.

 

 

 

DZIAŁANIE SPIRULINY:

Spirulina to nic innego jak biomasa sinic Arthrospira platensis albo Arthrospira maxima.

Właściwości spiruliny są ważne dla zdrowia i urody, a więc korzystajmy z niej w pełni!

Sprawdźmy co jeszcze:

- spirulina przyśpiesza metabolizm,

- oczyszcza organizm z metali ciężkich, toksyn,

- ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy w tym trawienny,

- ogranicza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej,

- wspomaga nasz układ immunologiczny (m.in. zwiększa produkcję limfocytów T i B1),

- spowalnia proces starzenia się,

- wykazuje działanie antyoksydacyjne (zmniejsza działanie wolnych rodników),

- obniża poziom cukru we krwi,

- obniża poziom złego cholesterolu LDL, a zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL,

- wspomaga odchudzanie,

- wspomaga naprawę uszkodzonych komórek DNA,

- spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne (hamuje uwalnianie histaminy),

- chroni przed anemią (zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych),

- wykazuje działanie przeciwalergiczne (obniża poziom immunoglobulin IgE, a przez to chroni przed reakcjami alergicznymi),

- chroni przed rozwojem chorób układu krążenia (nadciśnienia, miażdżycy),

- hamuje namnażanie się wirusów m.in. w tym opryszczki, cytomegalii, grypy, odry.

 

Właściwości prozdrowotne spiruliny są wręcz nieocenione!

Korzystajmy z nich!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl