
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 to jedne z najważniejszych dla zdrowia i dobrego samopoczucia składników odżywczych. Biolodzy zajmujący się ewolucją uważają, że spożywanie znacznych ilości kwasów tłuszczowych przyczyniło się w znacznym stopniu do ewolucji mózgu człowieka. Niestety, współczesna dieta jest uboga w kwasy Omega-3.
Ponadto liczne badania potwierdzają, że spożywanie 250mg kwasów EPA i DHA dziennie przyczynia się do prawidłowej pracy serca, 2g kwasów EPA i DHA dziennie utrzymują odpowiedni poziom trójglicerydów, natomiast kwasy EPA i DHA w dziennej dawce 3g utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi.
Udowodniono, że niskie spożycie kwasów Omega-3 przyczynia się do wielu zaburzeń psychicznych, ponieważ kwasy tłuszczowe wchodzą w skład znacznej części frakcji lipidowej mózgu oraz odgrywają istotną rolę w wielu funkcjach neurologicznych.
Jedna łyżka stołowa oliwy z oliwek dostarcza prawie 7 gramów omega 3, co czyni ją jednym z najważniejszych roślinnych źródeł kwasów omega 3.