Producenci
Promocje
Słonecznik - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane  400G
Słonecznik - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane 400G

18,00 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Groszek - Nasiona na kiełki Certyfikowane  400G, BAVICCHI
Groszek - Nasiona na kiełki Certyfikowane 400G, BAVICCHI

18,90 zł

Cena regularna: 27,99 zł

szt.
Jod naturalny Iodica  300 ml
Jod naturalny Iodica 300 ml

83,00 zł

Cena regularna: 102,00 zł

Koniczyna - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane  400G
Koniczyna - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane 400G

22,49 zł

Cena regularna: 35,49 zł

szt.
Ekologiczny sok Aronia - Rokitnik  100% NFC 3l
Ekologiczny sok Aronia - Rokitnik 100% NFC 3l

78,00 zł

Cena regularna: 82,00 zł

szt.
Ekologiczny sok z pokrzywy NFC BIO 100% 500ml
Ekologiczny sok z pokrzywy NFC BIO 100% 500ml

21,00 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Ekologiczny sok Aronia - Jabłko  100% NFC  3l
Ekologiczny sok Aronia - Jabłko 100% NFC 3l

39,00 zł

Cena regularna: 49,00 zł

szt.
Lucerna - Nasiona na kiełki GEO Certyfikowane  500G BAVICCHI
Lucerna - Nasiona na kiełki GEO Certyfikowane 500G BAVICCHI

24,90 zł

Cena regularna: 44,99 zł

szt.
Dyfuzor Pociąg
Dyfuzor Pociąg

299,00 zł

Cena regularna: 329,00 zł

szt.
Olejek CBD CO2 RAW 10% 30ml Cannabis originals
Olejek CBD CO2 RAW 10% 30ml Cannabis originals

519,00 zł

Cena regularna: 539,00 zł

szt.
Olejek Hero Mobilizacja CBD 30ml
Olejek Hero Mobilizacja CBD 30ml

389,00 zł

Cena regularna: 405,00 zł

szt.
Olejek Hero Regeneracja CBD 30ml
Olejek Hero Regeneracja CBD 30ml

289,00 zł

Cena regularna: 298,00 zł

szt.

CZY ABY WSZYSTKO WIEMY O MIGDAŁACH?

0
CZY ABY WSZYSTKO WIEMY O MIGDAŁACH?

Migdały mimo, że posiadają tytuł „króla orzechów” nie są orzechami – to  nasiona migdałowca (Prunus amygdalus). Jest to drzewo pochodzące z Bliskiego Wschodu z rodziny Rosaceae i rodzaju Prunus (podobnie jak wiśnie, śliwy, brzoskwinie czy morele). Istnieją dwa rodzaje migdałów: słodkie migdały (Prunus amygdalus dulcis) i gorzkie migdały (Prunus amygdalus Amara). Ta pierwsza odmiana stosowana jest jako produkt spożywczy, druga nie – gdyż w wysokich dawkach jest toksyczna.

Drzewo migdałowe było uprawiane na terenach obecnego Iranu już 5000-6000 lat temu! O migdałach wspomina Stary Testament, gdyż były wysoko cenione przez faraonów egipskich. Hebrajczycy przywieźli je do Egiptu, a Grecy do Europy. Rzymianie nazywali je nawet „greckim orzechem”. Na południu Francji drzewo migdałowe pojawiło się w V wieku p.n.e., ale jego uprawa na dobre rozpoczęła się dopiero w średniowieczu. Natomiast Arabowie wraz ze swoimi podbojami rozpowszechnili migdały w całym basenie Morza Śródziemnego.

Migdał w starożytności był symbolem miłości i płodności. Rzymianie rzucali migdały nowożeńcom, aby życzyć im wielu dzieci i szczęścia. Często też były spożywane i polecane w celu wspierania płodności.

 

Ale tyle mówi historia, a my sprawdźmy dlaczego były aż tak cenione i dlaczego powinny dalej być ważnym składnikiem naszego pożywienia.

 

MIGDAŁY:

➢ są doskonałym źródłem błonnika, magnezu, wapnia, cynku, potasu, fosfor, miedź, żelazo wit. B12, E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)

➢ to doskonały produkt dla osób mających problemy z krążeniem gdyż wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, a także wzmocnienie naczyń krwionośnych

➢ to doskonały również produkt dla osób cierpiących na cukrzycę – poprawiają poziom odpowiedzi na insulinę, obniżają poziom „złego” cholesterolu czyli LDL (u osób ze stanem przedcukrzycowym), redukują ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2; mają niski indeks glikemiczny (IG=15)

➢ to doskonały produkt dla wegetarian oraz wegan, gdyż zawierają prawie 20% białka

➢ opóźniają procesy starzenia

➢ poprawiają pamięć, zwiększają koncentrację i zdolność do uczenia się

➢ są polecane na nudności i zgagę

➢ łagodzą stres, koją nerwy

➢ dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają prawidłową pracę jelit

 

 

Regularne spożywanie migdałów (wystarczy garść dziennie) wiąże się z obniżeniem ryzyka:

➢ rozwoju udarów mózgu o 10%

➢ nadciśnienia tętniczego o 30%

➢ choroby niedokrwiennej serca o 34%

➢ choroby Alzheimera o 45%

➢ rozwoju choroby nowotworowej, a w szczególności raka trzustki, endometrium, jelita grubego.

 

Migdały można jeść na bardzo różne sposoby i nawet osoby niezdecydowane mogą się prawdziwie zdziwić i polubić te wspaniałe nasiona jedząc je oblane choćby czekoladą mleczną.

Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza zrezygnowanie z drobnych przyjemności. 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl