Producenci
Promocje
Mieszanka ziół herbata Koper Lukrecja  50g  sypana
Mieszanka ziół herbata Koper Lukrecja 50g sypana
23,00 zł 18,00 zł
szt.
Matcha Tsuki Organiczna Zielona Herbata  200g
Matcha Tsuki Organiczna Zielona Herbata 200g
182,00 zł 172,00 zł
szt.
Zdrowy lizak o smaku musującej wiśni,  bez cukru 6g
Zdrowy lizak o smaku musującej wiśni, bez cukru 6g
2,29 zł 1,99 zł
szt.
Zdrowy lizak o smaku truskawkowym,  bez cukru 6g
Zdrowy lizak o smaku truskawkowym, bez cukru 6g
2,29 zł 1,99 zł
szt.
Kurkumina bioaktywna NOMICU® L-100  60 kaps. VEGAN
Kurkumina bioaktywna NOMICU® L-100 60 kaps. VEGAN
112,00 zł 107,00 zł
szt.
Migdały w czekoladzie mlecznej  puszka 200 g
Migdały w czekoladzie mlecznej puszka 200 g
39,00 zł 34,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Fiorito 50g  sypana
Zielona herbata Bancha Fiorito 50g sypana
24,00 zł 18,00 zł
szt.
Zielona herbata Camille  50g  sypana
Zielona herbata Camille 50g sypana
24,00 zł 18,00 zł
szt.

CZY ABY WSZYSTKO WIEMY O MIGDAŁACH?

0
CZY ABY WSZYSTKO WIEMY O MIGDAŁACH?

Migdały mimo, że posiadają tytuł „króla orzechów” nie są orzechami – to  nasiona migdałowca (Prunus amygdalus). Jest to drzewo pochodzące z Bliskiego Wschodu z rodziny Rosaceae i rodzaju Prunus (podobnie jak wiśnie, śliwy, brzoskwinie czy morele). Istnieją dwa rodzaje migdałów: słodkie migdały (Prunus amygdalus dulcis) i gorzkie migdały (Prunus amygdalus Amara). Ta pierwsza odmiana stosowana jest jako produkt spożywczy, druga nie – gdyż w wysokich dawkach jest toksyczna.

Drzewo migdałowe było uprawiane na terenach obecnego Iranu już 5000-6000 lat temu! O migdałach wspomina Stary Testament, gdyż były wysoko cenione przez faraonów egipskich. Hebrajczycy przywieźli je do Egiptu, a Grecy do Europy. Rzymianie nazywali je nawet „greckim orzechem”. Na południu Francji drzewo migdałowe pojawiło się w V wieku p.n.e., ale jego uprawa na dobre rozpoczęła się dopiero w średniowieczu. Natomiast Arabowie wraz ze swoimi podbojami rozpowszechnili migdały w całym basenie Morza Śródziemnego.

Migdał w starożytności był symbolem miłości i płodności. Rzymianie rzucali migdały nowożeńcom, aby życzyć im wielu dzieci i szczęścia. Często też były spożywane i polecane w celu wspierania płodności.

 

Ale tyle mówi historia, a my sprawdźmy dlaczego były aż tak cenione i dlaczego powinny dalej być ważnym składnikiem naszego pożywienia.

 

MIGDAŁY:

➢ są doskonałym źródłem błonnika, magnezu, wapnia, cynku, potasu, fosfor, miedź, żelazo wit. B12, E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)

➢ to doskonały produkt dla osób mających problemy z krążeniem gdyż wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, a także wzmocnienie naczyń krwionośnych

➢ to doskonały również produkt dla osób cierpiących na cukrzycę – poprawiają poziom odpowiedzi na insulinę, obniżają poziom „złego” cholesterolu czyli LDL (u osób ze stanem przedcukrzycowym), redukują ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2; mają niski indeks glikemiczny (IG=15)

➢ to doskonały produkt dla wegetarian oraz wegan, gdyż zawierają prawie 20% białka

➢ opóźniają procesy starzenia

➢ poprawiają pamięć, zwiększają koncentrację i zdolność do uczenia się

➢ są polecane na nudności i zgagę

➢ łagodzą stres, koją nerwy

➢ dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają prawidłową pracę jelit

 

 

Regularne spożywanie migdałów (wystarczy garść dziennie) wiąże się z obniżeniem ryzyka:

➢ rozwoju udarów mózgu o 10%

➢ nadciśnienia tętniczego o 30%

➢ choroby niedokrwiennej serca o 34%

➢ choroby Alzheimera o 45%

➢ rozwoju choroby nowotworowej, a w szczególności raka trzustki, endometrium, jelita grubego.

 

Migdały można jeść na bardzo różne sposoby i nawet osoby niezdecydowane mogą się prawdziwie zdziwić i polubić te wspaniałe nasiona jedząc je oblane choćby czekoladą mleczną.

Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza zrezygnowanie z drobnych przyjemności. 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl