
Migdały mimo, że posiadają tytuł „króla orzechów” nie są orzechami – to nasiona migdałowca (Prunus amygdalus). Jest to drzewo pochodzące z Bliskiego Wschodu z rodziny Rosaceae i rodzaju Prunus (podobnie jak wiśnie, śliwy, brzoskwinie czy morele). Istnieją dwa rodzaje migdałów: słodkie migdały (Prunus amygdalus dulcis) i gorzkie migdały (Prunus amygdalus Amara). Ta pierwsza odmiana stosowana jest jako produkt spożywczy, druga nie – gdyż w wysokich dawkach jest toksyczna.
Drzewo migdałowe było uprawiane na terenach obecnego Iranu już 5000-6000 lat temu! O migdałach wspomina Stary Testament, gdyż były wysoko cenione przez faraonów egipskich. Hebrajczycy przywieźli je do Egiptu, a Grecy do Europy. Rzymianie nazywali je nawet „greckim orzechem”. Na południu Francji drzewo migdałowe pojawiło się w V wieku p.n.e., ale jego uprawa na dobre rozpoczęła się dopiero w średniowieczu. Natomiast Arabowie wraz ze swoimi podbojami rozpowszechnili migdały w całym basenie Morza Śródziemnego.
Migdał w starożytności był symbolem miłości i płodności. Rzymianie rzucali migdały nowożeńcom, aby życzyć im wielu dzieci i szczęścia. Często też były spożywane i polecane w celu wspierania płodności.
Ale tyle mówi historia, a my sprawdźmy dlaczego były aż tak cenione i dlaczego powinny dalej być ważnym składnikiem naszego pożywienia.
MIGDAŁY:
➢ są doskonałym źródłem błonnika, magnezu, wapnia, cynku, potasu, fosfor, miedź, żelazo wit. B12, E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
➢ to doskonały produkt dla osób mających problemy z krążeniem gdyż wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, a także wzmocnienie naczyń krwionośnych
➢ to doskonały również produkt dla osób cierpiących na cukrzycę – poprawiają poziom odpowiedzi na insulinę, obniżają poziom „złego” cholesterolu czyli LDL (u osób ze stanem przedcukrzycowym), redukują ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2; mają niski indeks glikemiczny (IG=15)
➢ to doskonały produkt dla wegetarian oraz wegan, gdyż zawierają prawie 20% białka
➢ opóźniają procesy starzenia
➢ poprawiają pamięć, zwiększają koncentrację i zdolność do uczenia się
➢ są polecane na nudności i zgagę
➢ łagodzą stres, koją nerwy
➢ dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają prawidłową pracę jelit
Regularne spożywanie migdałów (wystarczy garść dziennie) wiąże się z obniżeniem ryzyka:
➢ rozwoju udarów mózgu o 10%
➢ nadciśnienia tętniczego o 30%
➢ choroby niedokrwiennej serca o 34%
➢ choroby Alzheimera o 45%
➢ rozwoju choroby nowotworowej, a w szczególności raka trzustki, endometrium, jelita grubego.
Migdały można jeść na bardzo różne sposoby i nawet osoby niezdecydowane mogą się prawdziwie zdziwić i polubić te wspaniałe nasiona jedząc je oblane choćby czekoladą mleczną.
Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza zrezygnowanie z drobnych przyjemności.