
Pszenica durum - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane 600G
Opis
PSZENICA DURUM - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, DUŻE OPAKOWANIE, 600G, BAVICCHI
Ekologiczne
Pszenica twarda może być „kiełkowana” i spożywana na 2 różne sposoby: po 2-3 dniach jako "kiełek pszenicy" lub po około 14 dniach jako "trawa pszeniczna", z której da się wycisnąć sok.
Badając historię upraw pszenicy firma Bavicchi odkryła, że uprawianą powszechnie we Włoszech na początku XX wieku odmianą była odmiana o nazwie "Cappelli". Ten rodzaj pszenicy rósł na wysokość nawet 180 cm! Później zastąpiła go niższa, ale bardziej produktywna odmiana "Creso".
Firma Bavicchi podjęła działania w celu odzyskania wypartej odmiany. To zadanie zakończyło się powodzeniem dzięki tradycyjnym i naturalnym systemom poprawy genetycznej. Teraz możemy na nowo odkrywać doskonałą jakość i czystość pszenicy. Wyprodukowano ją dla Bavicchi w tym samym regionie Włoch, gdzie została stworzona i zbadana prawie 100 lat temu. Była testowana pod kątem specyficznej produkcji trawy pszenicznej: uzyskuje się z niej duże ilości dobrego jakościowo soku.
Dlaczego kiełki?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera składniki odżywcze niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Bardzo łatwo je hodować, a ponadto są dostępne przez cały rok, również wtedy, gdy trudno o świeże warzywa i owoce.
Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać?
W celu wyhodowania kiełków pszenicy należy namoczyć nasiona w wodzie przez noc. Rano rozłożyć je równomiernie na tacach kiełkownicy. Następnie podlewać 2-3 razy dziennie, aż do całkowitego kiełkowania, które zwykle następuje po 2-3 dniach lub gdy korzenie osiągają długość 1-2 cm. Aby wyhodować trawę pszeniczną, nasiona należy umieścić w glebie lub na zestawie do kiełkowania i codziennie podlewać, aż trawa osiągnie co najmniej 20 cm wysokości.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Waga opakowania: 600g
Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego niezależnie od pory roku!