Producenci
Promocje
Groszek - Nasiona na kiełki Certyfikowane  400G, BAVICCHI
Groszek - Nasiona na kiełki Certyfikowane 400G, BAVICCHI

18,90 zł

Cena regularna: 27,99 zł

szt.
Jod naturalny Iodica  300 ml
Jod naturalny Iodica 300 ml

83,00 zł

Cena regularna: 102,00 zł

Koniczyna - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane  400G
Koniczyna - Nasiona na kiełki GEO, Certyfikowane 400G

22,49 zł

Cena regularna: 35,49 zł

szt.
Ekologiczny sok Aronia - Rokitnik  100% NFC 3l
Ekologiczny sok Aronia - Rokitnik 100% NFC 3l

78,00 zł

Cena regularna: 82,00 zł

szt.
Ekologiczny sok z pokrzywy NFC BIO 100% 500ml
Ekologiczny sok z pokrzywy NFC BIO 100% 500ml

21,00 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Ekologiczny sok Aronia - Jabłko  100% NFC  3l
Ekologiczny sok Aronia - Jabłko 100% NFC 3l

39,00 zł

Cena regularna: 49,00 zł

szt.
Lucerna - Nasiona na kiełki GEO Certyfikowane  500G BAVICCHI
Lucerna - Nasiona na kiełki GEO Certyfikowane 500G BAVICCHI

24,90 zł

Cena regularna: 44,99 zł

szt.
Dyfuzor Pociąg
Dyfuzor Pociąg

299,00 zł

Cena regularna: 329,00 zł

szt.
Olejek CBD CO2 RAW 10% 30ml Cannabis originals
Olejek CBD CO2 RAW 10% 30ml Cannabis originals

519,00 zł

Cena regularna: 539,00 zł

szt.
Olejek Hero Mobilizacja CBD 30ml
Olejek Hero Mobilizacja CBD 30ml

389,00 zł

Cena regularna: 405,00 zł

szt.
Olejek Hero Regeneracja CBD 30ml
Olejek Hero Regeneracja CBD 30ml

289,00 zł

Cena regularna: 298,00 zł

szt.

Pierzga pszczela w miodzie 300g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 

“Dobrze, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”

(Hipokrates)

Produkty pszczele to nie tylko miód. Pszczoły produkują także m.in. propolis (kit pszczeli), pierzgę, pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli).

 

 

PIERZGA

 

Mielona pierzga zatopiona w miodzie to pyszny i wygodny sposób, by wykorzystać zdrowotne właściwości tego pszczelego skarbu. Nie musisz pozostawiać jej do rozpuszczenia w płynie ani mieszać – po prostu nabierasz łyżeczką i jesz jak i kiedy chcesz. Ze smakiem!

Zawartość pierzgi w miodzie – 5%. W słoiczku znajdziesz 0,235 litra (300 g) produktu.

Pierzga w miodzie, czyli połączenie miodu i pierzgi pszczelej, to prawdziwy, prozdrowotny koktajl.

Pierzga jest naturalnym produktem, powstającym ze sfermentowanego pyłku pszczelego. Zawiera bogactwo peptydów, aminokwasów i cukrów prostych, a także witamin oraz mikro- i makroelementów. Pierzga pszczela odtruwa i wzmacnia organizm, wspomaga układ pokarmowy, pomaga również w okresach przemęczenia i wyczerpania.

Właściwości pierzgi:

- Podwyższa odporność przeciw szkodliwym czynnikom fizycznym, chemicznym i biologicznym, a także powoduje wzrost odporności organizmu na zakażenia.

- Podwyższa sprawność fizyczną organizmu w sytuacji nadmiernego wysiłku.

- Poprawia funkcje mózgowe, takie jak pamięć, uczenie się, myślenie, zdolność koncentracji.

- Przyspiesza rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych.

 

 

Pierzga wspiera leczenie:

  • zaburzeń przemiany lipidowej,
  • chorób wątroby,
  • schorzeń gruczołu krokowego,
  • niedokrwistości,
  • chorób przewodu pokarmowego,
  • zaburzeń w odżywianiu,
  • schorzeń nerwowych i psychicznych,

 

W normalnych warunkach pierzgę warto zostawić w napoju na min. godzinę, ale najlepiej na całą noc do jej całkowitego rozpuszczenia. Pierzga w miodzie jest zdecydowanie wygodniejsza – ma kremową konsystencję i można spożywać ją prosto ze słoiczka lub na kanapce, w jogurcie czy owsiance. Jednocześnie ma świetny smak i zachowuje pełnię swoich właściwości.

 

Odczarujmy pierzgę. To mało znany, a najbardziej wartościowy (poza mleczkiem) produkt pszczeli o bardzo cennych właściwościach. Opowiem Wam dziś co w niej jest takiego specjalnego, na co pomaga, jak spożywać pierzgę i… dlaczego tyle kosztuje 

 

Co to jest pierzga?

Pierzga powstaje przez połączenie pyłku, nektaru, enzymów trawiennych pszczół i ukiszenie. Zachodzą wówczas „tajemnicze” procesy biochemiczne odpowiedzialne za dłuższą trwałość, lepszą przyswajalność i wzrost wartości chemicznej. A te tajemnicze procesy to nic innego jak fermentacja mlekowa. Sprawia, że w pierzdze wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają znaczne ilości kwasu mlekowego i zwiększa się ilość aminokwasów.

Nadal jest to produkt całkowicie naturalny. Bardziej wartościowy niż pyłek, bo bogatszy w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów – także łatwiej strawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyku, jest trzykrotnie większa niż zwykłego pyłku kwiatowego.

Zewnętrzna osłonka pyłku zostaje rozpuszczona, a to sprawia, że przyswajalność pierzgi jest o wiele większa niż pyłku.

Skład pierzgi:

  • węglowodany – 35 %
  • tłuszcze – 1-6%
  • prowitamina A – 20-876 mg/kg
  • witaminy z grupy B – 1,8-4mg/kg
  • witamina E – 7g/kg
  • witamina C – 0,6-2g/kg
  • różne ilości białka

 

Jak pozyskuje się pierzgę?

W jaki sposób pierzga pozyskiwana jest z ula? Wyciągnięte z ula plastry z pierzgą zamrażamy, a następnie wykruszamy pierzgę z wosku. W odróżnieniu od miodu, pierzga nie jest w całym plastrze, a jedynie na jego częściach. Dlatego potrzeba sporo ramek i dużego nakładu czasu, żeby ją pozyskać. Nie każdy się na to decyduje. Trzeba też dużej precyzji i wiedzy pszczelarskiej, bo tylko niewielką ilość można wyciągnąć z ula bez szkody dla pszczół.

Dlaczego pierzga jest droższa od pyłku?

Z tego samego powodu, dla którego ogórki kiszone są droższe od gruntowych.

Jest przetworzona i zdrowsza. W sumie to też dużo smaczniejsza 

 

 

Pierzga – jak stosować

Zalecenia są takie same jak dla pyłku, jednak pierzga działa szybciej i intensywniej.

  • poprzez rozpuszczenie w wodzie– pierzgę zostawia się w napoju na min. godzinę, ale najlepiej na całą noc do jej całkowitego rozpuszczenia.
  • poprzez zmielenie jej i rozkruszenie do postaci pyłu. Można ją wtedy dodawać do posiłków, np. do porannego jogurtu.
  • można ją jeść w granulkach jak dropsy. Jest to wygodne, ale przyswajalność składników odżywczych do organizmu jest wtedy znacznie niższa.

Dawkowanie:

Pierzgę należy stosować dwa razy dziennie w ilości 20-40 g (3-5 łyżeczek). Chcąc odczuć jej pozytywne aspekty, wystarczy już tylko jedna łyżka dziennie. Nie należy przekraczać dawki trzech łyżek na dobę. Lepsze efekty uzyskuje się dzieląc tę ilość i spożywając ją 2 razy dziennie.

Dla dzieci zalecana jest ilość 1-2 łyżeczek dziennie. W przypadku dzieci od 3 lat należy podchodzić  do pierzgi ostrożnie i zacząć tylko od kilku granulek.

Przyjmować przez 1-3 miesiące, następnie zrobić przerwę przez 1 miesiąc. Kurację można powtarzać 2-4 razy w roku.

 

Pierzga w miodzie

Ciekawym produktem wytworzonym przez człowieka jest pierzga w miodzie.

Po co takie kombinacje?

  • Pierzga w miodzie ma fajny smak i dzięki temu chęć do jej spożywania jest większa. Zwłaszcza u dzieci to argument nr 1.
  • Wygoda stosowania jest większa – nie trzeba przygotowywać tego produktu wcześniej.
  • Pierzga w miodzie ma bardzo dobrą przyswajalność.

 

Przeciwskazania:

Uwaga diabetycy – stosujcie pierzgę po uzgodnieniu z lekarzem.

Uwaga: prosimy nie stosować pszczelich produktów jako zamienników leków bez konsultacji z naturoterapeutą lub lekarzem.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl