Pierzga pszczela w miodzie 300g
Opis
“Dobrze, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”
(Hipokrates)
Produkty pszczele to nie tylko miód. Pszczoły produkują także m.in. propolis (kit pszczeli), pierzgę, pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli).
PIERZGA
Mielona pierzga zatopiona w miodzie to pyszny i wygodny sposób, by wykorzystać zdrowotne właściwości tego pszczelego skarbu. Nie musisz pozostawiać jej do rozpuszczenia w płynie ani mieszać – po prostu nabierasz łyżeczką i jesz jak i kiedy chcesz. Ze smakiem!
Zawartość pierzgi w miodzie – 5%. W słoiczku znajdziesz 0,235 litra (300 g) produktu.
Pierzga w miodzie, czyli połączenie miodu i pierzgi pszczelej, to prawdziwy, prozdrowotny koktajl.
Pierzga jest naturalnym produktem, powstającym ze sfermentowanego pyłku pszczelego. Zawiera bogactwo peptydów, aminokwasów i cukrów prostych, a także witamin oraz mikro- i makroelementów. Pierzga pszczela odtruwa i wzmacnia organizm, wspomaga układ pokarmowy, pomaga również w okresach przemęczenia i wyczerpania.
Właściwości pierzgi:
- Podwyższa odporność przeciw szkodliwym czynnikom fizycznym, chemicznym i biologicznym, a także powoduje wzrost odporności organizmu na zakażenia.
- Podwyższa sprawność fizyczną organizmu w sytuacji nadmiernego wysiłku.
- Poprawia funkcje mózgowe, takie jak pamięć, uczenie się, myślenie, zdolność koncentracji.
- Przyspiesza rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych.
Pierzga wspiera leczenie:
- zaburzeń przemiany lipidowej,
- chorób wątroby,
- schorzeń gruczołu krokowego,
- niedokrwistości,
- chorób przewodu pokarmowego,
- zaburzeń w odżywianiu,
- schorzeń nerwowych i psychicznych,
W normalnych warunkach pierzgę warto zostawić w napoju na min. godzinę, ale najlepiej na całą noc do jej całkowitego rozpuszczenia. Pierzga w miodzie jest zdecydowanie wygodniejsza – ma kremową konsystencję i można spożywać ją prosto ze słoiczka lub na kanapce, w jogurcie czy owsiance. Jednocześnie ma świetny smak i zachowuje pełnię swoich właściwości.
Odczarujmy pierzgę. To mało znany, a najbardziej wartościowy (poza mleczkiem) produkt pszczeli o bardzo cennych właściwościach. Opowiem Wam dziś co w niej jest takiego specjalnego, na co pomaga, jak spożywać pierzgę i… dlaczego tyle kosztuje
Co to jest pierzga?
Pierzga powstaje przez połączenie pyłku, nektaru, enzymów trawiennych pszczół i ukiszenie. Zachodzą wówczas „tajemnicze” procesy biochemiczne odpowiedzialne za dłuższą trwałość, lepszą przyswajalność i wzrost wartości chemicznej. A te tajemnicze procesy to nic innego jak fermentacja mlekowa. Sprawia, że w pierzdze wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają znaczne ilości kwasu mlekowego i zwiększa się ilość aminokwasów.
Nadal jest to produkt całkowicie naturalny. Bardziej wartościowy niż pyłek, bo bogatszy w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów – także łatwiej strawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyku, jest trzykrotnie większa niż zwykłego pyłku kwiatowego.
Zewnętrzna osłonka pyłku zostaje rozpuszczona, a to sprawia, że przyswajalność pierzgi jest o wiele większa niż pyłku.
Skład pierzgi:
- węglowodany – 35 %
- tłuszcze – 1-6%
- prowitamina A – 20-876 mg/kg
- witaminy z grupy B – 1,8-4mg/kg
- witamina E – 7g/kg
- witamina C – 0,6-2g/kg
- różne ilości białka
Jak pozyskuje się pierzgę?
W jaki sposób pierzga pozyskiwana jest z ula? Wyciągnięte z ula plastry z pierzgą zamrażamy, a następnie wykruszamy pierzgę z wosku. W odróżnieniu od miodu, pierzga nie jest w całym plastrze, a jedynie na jego częściach. Dlatego potrzeba sporo ramek i dużego nakładu czasu, żeby ją pozyskać. Nie każdy się na to decyduje. Trzeba też dużej precyzji i wiedzy pszczelarskiej, bo tylko niewielką ilość można wyciągnąć z ula bez szkody dla pszczół.
Dlaczego pierzga jest droższa od pyłku?
Z tego samego powodu, dla którego ogórki kiszone są droższe od gruntowych.
Jest przetworzona i zdrowsza. W sumie to też dużo smaczniejsza
Pierzga – jak stosować
Zalecenia są takie same jak dla pyłku, jednak pierzga działa szybciej i intensywniej.
- poprzez rozpuszczenie w wodzie– pierzgę zostawia się w napoju na min. godzinę, ale najlepiej na całą noc do jej całkowitego rozpuszczenia.
- poprzez zmielenie jej i rozkruszenie do postaci pyłu. Można ją wtedy dodawać do posiłków, np. do porannego jogurtu.
- można ją jeść w granulkach jak dropsy. Jest to wygodne, ale przyswajalność składników odżywczych do organizmu jest wtedy znacznie niższa.
Dawkowanie:
Pierzgę należy stosować dwa razy dziennie w ilości 20-40 g (3-5 łyżeczek). Chcąc odczuć jej pozytywne aspekty, wystarczy już tylko jedna łyżka dziennie. Nie należy przekraczać dawki trzech łyżek na dobę. Lepsze efekty uzyskuje się dzieląc tę ilość i spożywając ją 2 razy dziennie.
Dla dzieci zalecana jest ilość 1-2 łyżeczek dziennie. W przypadku dzieci od 3 lat należy podchodzić do pierzgi ostrożnie i zacząć tylko od kilku granulek.
Przyjmować przez 1-3 miesiące, następnie zrobić przerwę przez 1 miesiąc. Kurację można powtarzać 2-4 razy w roku.
Pierzga w miodzie
Ciekawym produktem wytworzonym przez człowieka jest pierzga w miodzie.
Po co takie kombinacje?
- Pierzga w miodzie ma fajny smak i dzięki temu chęć do jej spożywania jest większa. Zwłaszcza u dzieci to argument nr 1.
- Wygoda stosowania jest większa – nie trzeba przygotowywać tego produktu wcześniej.
- Pierzga w miodzie ma bardzo dobrą przyswajalność.
Przeciwskazania:
Uwaga diabetycy – stosujcie pierzgę po uzgodnieniu z lekarzem.
Uwaga: prosimy nie stosować pszczelich produktów jako zamienników leków bez konsultacji z naturoterapeutą lub lekarzem.