Miód z kwiatów pomarańczy z Hiszpanii 500g
Opis
Miód z kwiatów pomarańczy to jedna z najbardziej szlachetnych odmian miodu. Wyróżnia się niezwykłym aromatem kwiatowym i herbacianą barwą. Jest delikatny w smaku, chociaż można w nim wyczuć nutkę ostrości. To wyjątkowe doznanie smakowe sprawia, że nie sposób pomylić go z żadnym innym miodem. Zadba o naszą odporność, przyniesie relaks i odprężenie. Nada oryginalnego charakteru wielu potrawom.
Miód pochodzi z Hiszpanii i jest produktem w 100% naturalnym. To jedna z rzadszych i bardziej szlachetnych odmian miodu. To prawdziwa skarbnica cennych przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego ciała przed przedwczesnym starzeniem. Wykazuje również działanie wspierające pracę serca oraz układu odpornościowego. Urzeka swoją jasną, herbacianą barwą i delikatnym smakiem, ale przede wszystkim jest niezwykle cenny ze względu na swoje wartości prozdrowotne.
Wyjątkowe właściwości miodu z kwiatu pomarańczy:
➢ dba o nasze dobre samopoczucie z uwagi na działanie relaksujące i uspokajające. Warto spożywać miód z pomarańczy w sytuacjach stresogennych, a także wywołujących rozstrój żołądka, ponieważ dodatkowo łagodzi tego typu dolegliwości, korzystnie wpływając na układ pokarmowy,
➢ łagodzi migreny nierzadko wywoływane przez nieprawidłową dietę czy też po prostu przemęczenie; miód zadziała relaksująco i rozluźniająco,
➢ ma silne właściwości oczyszczające, zaleca się więc jego spożywanie zwłaszcza osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę,
➢ pomaga zachować równowagę organizmu,
➢ ogólnie poprawia nastrój, a spożyty przed snem ułatwia zasypianie.
➢ dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin (C, E,K, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B) oraz wielu minerałów.
➢ miód pomarańczowy to przede wszystkim źródło węglowodanów w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy.
Wyjątkowy skład miodu pomarańczowego
Naukowcy z University of Vienna przetestowali zawartość flawonoidów różnych odmian miodu, w tym miodu z kwiatu pomarańczy. Okazało się, że dostarcza on szerokiej gamy naturalnych przeciwutleniaczy. Według badań opublikowanych w 2011 r. w „Analytical and Bioanalytical Chemistry” zawiera kwercetynę, hesperytynę, luteolinę, kaempferol, galanginę, naringeninę i izoramnetynę. Miód z kwiatu pomarańczy może być także dobrym źródłem minerałów wspomagających codzienną dietę. W analizie żywieniowej opublikowanej w 2005 r w „Talanta” naukowcy z University of Seville wykazali zawartość takich pierwiastków, jak cynk, bor, mangan, magnez, wapń, selen, miedź, potas i sód. Poziomy tych minerałów różniły się jednak w zależności od położenia geograficznego, z którego zebrano miód.
Miód pomarańczowy - kalorie i wartości odżywcze
Wartości odżywcze miodu są znane od wieków. Prozdrowotne enzymy, kwasy organiczne, witaminy i minerały sprawiają, że to produkt, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Co prawda w 100 gramach miodu z kwiatów pomarańczy znajdziemy ponad 300 kalorii. Jednak spożywany w rozsądnych ilościach będzie o wiele zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą dla słodyczy i sztucznych słodzików.
Informacje żywieniowe
➢ Wartości odżywcze/średnie 100g.
- Wartość energetyczna 1401 kJ 330 Kcal
- Białka 0,4 g.
- Węglowodany 82 g.
- Tłuszcze / Lipidy 0 g.
➢ Wartości odżywcze/średnie 8g.
- Wartość energetyczna 113 kJ 26,4 Kcal
- Białka 0,03 g.
- Węglowodany 6,6 g.
- Tłuszcze / Lipidy 0 g.
Przeciwwskazania do stosowania
Miód to przede wszystkim źródło cukrów, dlatego też osoby nietolerujące glukozy oraz chorujące na cukrzycę powinny go spożywać z dużą ostrożnością. Miód z kwiatów pomarańczy rzadko wywołuje reakcje uczuleniowe. Alergicy powinni obserwować reakcje organizmu po spożyciu miodu pomarańczowego. Wszelkie niepokojące objawy wymagają zaprzestania jego spożywania i skonsultowania się z lekarzem.
Pamiętajmy, żeby miodu nie poddawać działaniu temperatury wyższej niż 40 stopni, ponieważ w tej temperaturze niszczone są korzystne enzymy i białka w nim zawarte i zmniejsza się jego wartość terapeutyczna.
Kraj produkcji: Hiszpania
500g
Madox
Bardzo dobry miód.