Miód z kwiatów lawendy z Hiszpanii 500g
Opis
Miód lawendowy powstaje z kwiatów lawendy wąskolistnej, zwanej lekarską. Roślina ta lubi ciepły klimat. Duże lawendowe pola, które dostarczą odpowiedniej ilości kwiatów do produkcji miodu, spotkać możemy głównie na południu Europy, dlatego jedne z najlepszych miodów lawendowych pochodzą z Hiszpanii i francuskiej Prowansji. Miód z kwiatów lawendy jest niezwykle aromatyczny. Jego smak jest intensywny, słodki, a jednocześnie kwiatowy. Czasem można w nim wyczuć delikatną goryczkę. Aromat natomiast jest łagodny, choć da się wyczuć w nim delikatny zapach lawendy. Ze względu na wyczuwalny lawendowy aromat jest miodem dość charakterystycznym. Przed krystalizacją, która w przypadku miodu lawendowego przebiega wolno, ma on barwę jasnożółtą lub bursztynową. Z czasem miód nabiera kremowej konsystencji, jednocześnie zmieniając kolor na jaśniejszy. Proces krystalizacji oczywiście nie wpływa na jego właściwości prozdrowotne.
Miody lawendowe to najwyższa półka miodów europejskich. Bogate są we flawonoidy, przeciwutleniacze, minerały i witaminy, a także olejki eteryczne. Dzięki wyrazistemu smakowi, doskonale sprawdzają się w kuchni, jako dodatek do ciast, deserów i lodów.
Wyjątkowe właściwości miodu lawendowego:
➢ antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
➢ duże ilości cukrów prostych bardzo pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia,
➢ działanie wspomagające przy leczeniu grypy, zapaleniu oskrzeli,
➢ działanie wspomagające przy leczeniu schorzeń układu moczowego oraz chorób pasożytniczych,
➢ działanie wspomagające przy chorobach skóry i jej pielęgnacji; naturalna maseczka czy krem z dodatkiem tego miodu potrafią zdziałać cuda,
➢ działanie wspomagające przy problemach z układem oddechowym,
➢ właściwości łagodzące skutki ukąszeń owadów,
➢ właściwości uspokajające, relaksujące, kojące nerwy,
➢ pomaga przy problemach z bezsennością.
Miód lawendowy, jak też i inne miody, jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Miód z lawendy ma stosunkowo dużą zawartość sacharozy w porównaniu do innych miodów. Tym niemniej, wysoka zawartość łatwo przyswajalnych cukrów sprawia, że miód ten doskonale sprawdzi się dla rekonwalescentów, osób osłabionych, a także sportowców – czyli wszystkich tych, którzy potrzebują większej ilości energii. Miód lawendowy może też działać łagodnie uspokajająco, ponieważ – jak wszystkie produkty lawendowe, jest on źródłem olejków eterycznych z grupy terpenów, w tym pinenu, lineolu, geraniolu, borneolu i cyneolu. Olejek lawendowy ma ponadto działanie antybakteryjne i niszczy między innymi bakterie paciorkowca, bakterie wywołujące dur brzuszny czy błonicę. Miód lawendowy może być wykorzystywany wśród osób, które potrzebują dostarczania łatwo przyswajalnej energii. Jednak głównym zastosowaniem miodu lawendowego są terapie lecznicze chorób układu oddechowego oraz infekcje typu przeziębienie czy grypa. Miód lawendowy można stosować w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, w okresie wzmożonego wysiłku, nadmiernego stresu. Warto pamiętać, że lawenda ma przecież znaczące działanie uspokajające. Miody przydadzą się też osobom, które cierpią na brak apetytu lub mdłości, ponieważ mają one właściwości zwiększające chęć jedzenia i łagodzące dolegliwości układu pokarmowego. Poprawiają trawienie. Miód lawendowy zawiera witaminy, głównie z grupy B, oraz substancje mineralne (np. magnez czy potas). Jednym z wyjątkowych składników tego miodu jest olejek eteryczny, który działa relaksująco i przeciwdrobnoustrojowo. Z kolei właściwości antyoksydacyjne miód lawendowy zawdzięcza obecnym w nim flawonoidom, które korzystnie wpływają m.in. na naczynia krwionośne obniżając ciśnienie krwi. Właściwości przeciwbakteryjne połączone z dodatkiem olejku eterycznego sprawiają, że miód lawendowy można stosować zewnętrznie, np. na wypryski skórne, zmiany trądzikowe i w przypadku ukąszeń owadów. Z tych samych względów zaleca się sięganie po miód lawendowy w czasie infekcji i w stanach zapalnych. Rewitalizuje i regeneruje włosy i skórę.
Informacje żywieniowe:
➢ Wartości odżywcze/średnie 100g.
- Wartość energetyczna 1401 kJ 330 Kcal
- Białka 0,4 g.
- Węglowodany 82 g.
- Tłuszcze / Lipidy 0 g.
➢ Wartości odżywcze/średnie 8g.
- Wartość energetyczna 113 kJ 26,4 Kcal
- Białka 0,03 g.
- Węglowodany 6,6 g.
- Tłuszcze / Lipidy 0 g.
Przeciwskazania:
Miody to produkty zasobne w cukier, a więc i wysoko kaloryczne. Łyżeczka miodu to około 40 kcal, więc lepiej poprzestać na 3-4 łyżeczkach dziennie (maksymalnie). Nie powinny też spożywać go w nadmiarze osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ miód charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym i może szybko podnosić stężenie glukozy we krwi. Miodów nie zaleca się do spożycia niemowlętom z uwagi na naturalną zawartość niektórych bakterii chorobotwórczych w miodzie.
Pamiętajmy, żeby miodu nie poddawać działaniu temperatury wyższej niż 40 stopni, ponieważ w tej temperaturze niszczone są korzystne enzymy i białka w nim zawarte i zmniejsza się jego wartość terapeutyczna.
Kraj produkcji: Hiszpania
500g
MajKa
Pyszny miód! Jeden z najlepszych, które kiedykolwiek próbowałam. Bardzo polecam ten produkt. Jest bardzo zdrowy i taki dobry...