Miód z kwiatów cytryny z Hiszpanii 500g
Opis
Miód cytrynowy to miód z kwiatów drzewa cytrynowego. Posiada wyrazisty smak cytryny, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny. Jest doskonałym dodatkiem do herbat, sałatek owocowych, lodów, lemoniad, słodkich sosów deserowych, naleśników. Szczególnie polecany, kiedy zaczyna „drapać w gardle”. Miód ten charakteryzuje się jasno-słomkowym kolorem.
Bogatą tradycję pozyskiwania miodu w Hiszpanii potwierdza fakt, iż najstarszy dowód na podbieranie miodu pochodzi właśnie z tego kraju i liczy sobie co najmniej 6 000 lat. Znajduje się on na ścianie hiszpańskiej jaskini w Arana koło Walencji. Rysunek naskalny przedstawia wspinającego się na drzewo po miód człowieka, wokół którego latają pszczoły.
Naturalny miód z kwiatów cytryn to miód o jasnym kolorze, delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Jasno-żółta barwa przechodzi niemalże w biel wraz z procesem naturalnej krystalizacji. Smak jest delikatny, przyjemny, a aromat cytrusowy, kwiatowy.
Wyjątkowe właściwości miodu z kwiatów cytryny:
➢ właściwości bakteriobójcze,
➢ uspokajające, relaksujące, redukuje stres, pomaga w szybszym zaśnięciu,
➢ oczyszczające,
➢ poprawia trawienie,
➢ łagodzi bóle migrenowe,
➢ korzystnie wspomaga układ pokarmowy,
➢ jest bardzo bogaty w witaminę C.
Miód z kwiatów cytryny świetnie sprawdza się jako naturalny zamiennik cukru, jest również doskonałym towarzyszem do deski dojrzałych serów.
Informacje żywieniowe:
➢ Wartości odżywcze/średnie 100g.
- Wartość energetyczna 1401 kJ 330 Kcal
- Białka 0,4 g.
- Węglowodany 82 g.
- Tłuszcze / Lipidy 0 g.
➢ Wartości odżywcze/średnie 8g.
- Wartość energetyczna 113 kJ 26,4 Kcal
- Białka 0,03 g.
- Węglowodany 6,6 g.
- Tłuszcze / Lipidy 0 g.
Pamiętajmy, żeby miodu nie poddawać działaniu temperatury wyższej niż 40 stopni, ponieważ w tej temperaturze niszczone są korzystne enzymy i białka w nim zawarte i zmniejsza się jego wartość terapeutyczna.
Kraj produkcji: Hiszpania
500g
PK#1
Dobry, prawdziwy miód. Delikatnym w smaku i o intensywnym aromacie