Producenci
Promocje
Wapno z Magnezem  100 tabl.  Holland & Barrett
Wapno z Magnezem 100 tabl. Holland & Barrett

29,00 zł

Cena regularna: 36,00 zł

szt.
Ziołowa herbata Imbir Cytryna   40g  sypana
Ziołowa herbata Imbir Cytryna 40g sypana

19,90 zł

Cena regularna: 23,00 zł

szt.
Mieszanka białej i zielonej herbaty Gabrielle  50g  sypana
Mieszanka białej i zielonej herbaty Gabrielle 50g sypana

19,90 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Zielona herbata jaśminowa Special Jasmine  50g  sypana
Zielona herbata jaśminowa Special Jasmine 50g sypana

19,90 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Czarna herbata Rajasthan Viaggio in India  50g  sypana
Czarna herbata Rajasthan Viaggio in India 50g sypana

19,90 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Zielona herbata miętowa Marrakech Mint  50g sypana
Zielona herbata miętowa Marrakech Mint 50g sypana

19,90 zł

Cena regularna: 24,00 zł

Pszczoły  Lars Chittka
Pszczoły Lars Chittka

49,90 zł

Cena regularna: 69,90 zł

szt.
Kurkumina bioaktywna NOMICU® L-100  60 kaps. VEGAN
Kurkumina bioaktywna NOMICU® L-100 60 kaps. VEGAN

104,00 zł

Cena regularna: 112,00 zł

szt.
Żelazo z witaminą C  100 tabl.  Holland & Barrett
Żelazo z witaminą C 100 tabl. Holland & Barrett

12,00 zł

Cena regularna: 16,00 zł

szt.
Zielona herbata Romeo e Gulietta  50g  sypana
Zielona herbata Romeo e Gulietta 50g sypana

22,00 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Czarna herbata Violetta  50g  sypana
Czarna herbata Violetta 50g sypana

22,00 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.
Zielona herbata Camille  50g  sypana
Zielona herbata Camille 50g sypana

22,00 zł

Cena regularna: 24,00 zł

szt.

Fasola Mung - Nasiona na kiełki GEO Certyfikowane 700G BAVICCHI

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 48,49 zł 48.49
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.5
Producent: BAVICCHI
Kod produktu: D238-135AD

Opis

FASOLA MUNG - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, DUŻE OPAKOWANIE, 700G, BAVICCHI

 

Kiełki fasoli Mung (zielonej soi) są bogate w witaminy i minerały (Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na). Wpływają kojąco na układ nerwowy, zapobiegają mutacjom nowotrowowym komórek, chronią przed chorobami serca i układu krążenia. Wyróżnia je wysoka zawartość białka oraz błonnika. Są jędrne i chrupiące. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

 

Fasola Mung - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 700g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Phaseolus Mungo

 

Fasola Mung znana jest również jako zielona soja. To chyba najbardziej rozpowszechniona na świecie roślina przeznaczona do wysiewania na kiełki. Od wieków jest uznawana za przysmak w Azji, a jej kolebką są Indie.

Kiełki fasoli Mung są bogate w witaminy i minerały (Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na). Zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy i liczne enzymy niezbędne do trawienia. Dzięki cennym składnikom wpływają kojąco na układ nerwowy, przez co ich spożycie jest zalecane osobom doświadczającym dużego stresu, kobietom odczuwającym dotkliwie napięcie przedmiesiączkowe oraz ciężarnym. Są w nich znaczne ilości antyoksydantów, usuwają z organizmu wolne rodniki, zapobiegając mutacjom nowotrowowym komórek. Ponadto, obniżając poziom "złego" cholesterolu i regulując ciśnienie krwi, chronią przed chorobami serca i układu krążenia.

 

Tym, co wyróżnia kiełki fasoli Mung, jest wysoka zawartość białka. Z tego powodu chętnie sięgają po nie zwłaszcza wegetarianie.

Ponadto 100g tych kiełków zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na błonnik.

 

Kiełki pozostają jędrne i chrupiące pod warunkiem, że będą hodowane z dala od źródła światła. Idealnie nadają się do potraw kuchni orientalnej.

Dobrze jest sparzyć je wrzątkiem lub lekko poddusić na parze - wtedy idealnie pasują do zup, sałatek, dań makaronowych, ryżowych, gulaszów, kurczaka oraz jako baza na kotleciki. Doskonale służą jako dodatek do aperitifów i napojów.

 

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE!

Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową.

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad: gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników, kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze, plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...

wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.

Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!

Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

 

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",

uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.

Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

 

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy uwzględniając, że zwiększą swoją objętość ok. 4-krotnie. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.

Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Ta odmiana nasion świetnie poradzi sobie w w każdym rodzaju naczynia do kiełkowania.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć.

 

Smacznego!

 

 

Waga opakowania: 700g

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (1)

28 lutego 2023

Od dawna stosuję kiełki. Jest to jeden z najzdrowszych produktów. Przynosi nam wiele korzyści prozdrowotnych. Może z czasem ludzie będą sami produkować sobie żywność w swoich "zaciszach domowych". Byłoby to na rękę dla nas wszystkich. Zdrowe, świeże, na bieżące potrzeby - bardzo ekologiczne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl