Producenci

Fasola Adzuki - Nasiona na kiełki GEO Certyfikowane 400G BAVICCHI

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 23,99 zł

Cena regularna:

23.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: BAVICCHI
Kod produktu: 7B8D-8536B

Opis

 

FASOLA ADZUKI - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, DUŻE OPAKOWANIE, 400G, BAVICCHI

 

Kiełki Adzuki w 25% składają się z białka. Są bogate w aminokwasy i witaminy, zwłaszcza w żelazo, wapń, witaminę B2 (niacynę) i kwas foliowy. Wspomagają leczenie chorób nerek i trzustki. Chrupiące, w smaku podobne do fasolki Mung. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

 

Fasola Adzuki - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 400g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Phaseolus angularis

 

Pączki fasoli Adzuki są równie dobrze znane miłośnikom orientalnej kuchni jak fasolka Mung i soja.

Kiełki Adzuki w 25% składają się z białka. Są bogate w aminokwasy i witaminy, zwłaszcza w żelazo, wapń i witaminę B2 (niacyny). Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, a przy tym brak właściwości wzdymających, są polecane kobietom w ciąży. Ponadto wspomagają leczenie chorób nerek i trzustki.

Są wyjątkowo chrupiące i bogate w błonnik i wodę. W smaku przypominają fasolkę Mung. Lepiej, jeśli są hodowane z dala od światła, które stymuluje produkcję celulozy. Aby je trochę zmiękczyć, można je chwilę pogotować na parze. Nadają się jako dodatek do zup, sałatek oraz past rybnych. Same w sobie doskonale pasują do aperitifów i napojów.

 

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE!

Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową.

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników, kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze, plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...

wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.

Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!

Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

 

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",

uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.

Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

 

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.

Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Przed spożyciem kiełki należy umyć.

 

Smacznego!

 

 

 

Waga opakowania: 400g

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl