Ekologiczny sok Aronia - Granat 100% NFC 3l
Opis
Ekologiczny organiczny sok Aronia - Granat 100% NFC (wyprodukowany NIE z koncentratu).
Tylko z polskich i tureckich organicznych owoców.
karton z kranikiem
3l
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jest zaliczana do grupy super owoców (SUPERFOOD). Tak zaszczytne wyróżnienie zawdzięcza unikalnemu składowi i prozdrowotnym właściwościom. Ma najwyższą zdolność antyoksydacyjną ze wszystkich owoców. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, K, E i P, kwas foliowy; minerały takie jak wapń, cynk, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod oraz bor; ponadto zawiera białko, błonnik pokarmowy, kwasy fenolowe, antocyjany i polifenole.
Szerokie spektrum działania wynika z rekordowej ilości antocyjanów i polifenoli. Związki te stanowią idealne antidotum w walce z wolnymi rodnikami, redukując komórkowy stres oksydacyjny. Dodatkowo doceniamy bogactwo błonnika zawartego w owocach aronii, który stanowi podstawę zdrowej diety.
Aronia łącząc najlepsze cechy zielonej herbaty i czerwonego wina staje się nową nadzieją w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Z jej bogactwa korzystają także osoby dotknięte nadciśnieniem tętniczym, chorobą nowotworową, infekcjami wirusowymi oraz cukrzycą. Aronia pomaga zachować pamięć i sprawność mózgu, ułatwia odchudzanie, ale też co bardzo istotne – pomaga w leczeniu choroby popromiennej. Właściwości wspomagające leczenie zostały udowodnione w dziesiątkach badań naukowych przeprowadzonych na całym świecie.
Granat w starożytności był symbolem płodności i długowieczności. Jest źródłem witamin z grupy B ( B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy), witaminy A, C, E i beta- karotenu. W granacie znajdują się też takie składniki mineralne jak: wapń, potas, cynk, miedź i selen. Granat to również bogactwo związków fenolowych i flawonoidów, w tym antocyjanów. Jego indeks glikemiczny wynosi 54, a więc zaliczany jest to produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Ze względu na bogactwo związków fenolowych oraz flawonoidów granat charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Posiada właściwości: przeciwzapalne, hipoglikemiczne (obniżające stężenie glukozy we krwi), kardioochronne (hipotensyjne, hipolipemiczne) i przeciwnowotworowe. Spożywanie soku z granatu powoduje obniżenie stężenia trójglicerydów, obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Jest on czynnikiem zmniejszającym ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Sok z granatu redukuje również poziom glukozy i insulinooporność. Ponadto pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną, przyczyniając się do wzrostu bakterii probiotycznych. Wykazuje również właściwości antybakteryjne, najsilniejsze wobec Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) oraz przeciwgrzybicze przeciw Candida albicans. Ponadto granat wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne (np. wpływ soku z granatu na płytkę nazębną). Wykazano, że sok z granatu może łagodzić biegunkę wywołaną stanem zapalnym, jak również sam stan zapalny przewodu pokarmowego.
Pablo Vasquez
Wonderful, wonderful!
Kinga
Smak tego soku jest niesamowity, głęboki, lekko cierpki. Bardzo, bardzo bogaty w garbniki. Kolor doskonałego wina! Naprawdę niesamowity :-)
Aleksandra Stanisławska
Wspaniały, głęboki smak. Dzieciom rozcieńczamy nieco ten sok, a sami pijemy po pół szklanki dziennie. Dziękujemy i polecamy.