
Andante Mix nasion na kiełki GEO, Certyfikowane 400G
Opis
ANDANTE - MIX NASION NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, 400G, BAVICCHI
Ekologiczne
Starannie dobrana mieszanka nasion fasolki Mung, rzodkiewki i lucerny.
Mix zapewnia jednorodny wzrost pędów! Możesz delektować się trzema różnymi smakami oraz dostarczyć swojemu organizmowi zróżnicowanych składników odżywczych. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!
Andante to:
➢ ogromna zawartość witamin i minerałów fasoli Mung (znanej również jako zielona soja),
➢ wysoka zawartość enzymów lucerny (alfa-alfa)
➢ wyrazisty smak rzodkiewki.
Andante to doskonały pomysł nie tylko na smaczną, ale i bajecznie kolorową sałatkę! Można nią uatrakcyjnić wiele dań, niezależnie od pory roku.
DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE!
Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową.
Przy tym zawarte w nich cenne składniki są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.
Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.
Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
➢ gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
➢ kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
➢ plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
➢ wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok. Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać?
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy uwzględniając, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. Podlewaj dość obficie 2-3 razy dziennie.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.
Smacznego!
Waga opakowania: 400g
Śluzowaty: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie: po 3-5 dniach
Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego niezależnie od pory roku!