W dobie obecnego zamętu i nikomu nie potrzebnego stresu zdarza nam się zapominać o tak ważnym dla nas – ZDROWYM ŻYWIENIU.
W wielu popularnych produktach wśród składników znajdziemy niepożądane substancje, które nie tylko nie mają pozytywnego oddziaływania na nasz organizm, ale czasami są wręcz szkodliwe.
Bardzo polecanym sposobem (a wciąż mało popularnym) na uzupełnienie składników odżywczych w naszym organizmie jest spożywanie kiełków. Hipokrates mawiał:
“Dobrze, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”
Przyjrzyjmy się najprostszym i najbardziej popularnym kiełkom słonecznika – ile mogą wnieść dobrego do naszego organizmu.
Witaminy i minerały występujące w kiełkach słonecznika:
➢ witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6,
➢ witamina A,
➢ witamina C,
➢ witamina D,
➢ witamina E,
➢ witamina K,
➢ wapń,
➢ fosfor,
➢ żelazo,
➢ cynk,
➢ jod,
➢ krzem,
➢ potas,
➢ magnez,
➢ kobalt,
➢ mangan,
➢ selen.
Kiełki słonecznika są m.in. doskonałym źródłem:
➢ antyoksydantów,
➢ pektyny,
➢ fosforanów,
➢ lecytyny,
➢ białka,
➢ saponiny,
➢ nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jakie jest ich działanie:
➢ działają przeciwnowotworowo,
➢ pomagają nam zachować zdrowe kości i zęby,
➢ przyspieszają procesy przemiany materii,
➢ mają pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy,
➢ zapobiegają rozwojowi takich chorób jak choćby miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,
➢ opóźniają procesy starzenia się organizmu,
➢ zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu,
➢ wzmacniają naszą naturalną odporność,
➢ mają pozytywny wpływ na układ krwionośny: wzmacniają serce i naczynia krwionośne, wpływają na procesy krwiotwórcze,
➢ pozytywnie działają również na naszą skórę, włosy i paznokcie.
Nie zapominajmy o naszym zdrowiu – teraz bardziej niż kiedykolwiek powinniśmy zainwestować w nasz organizm – bo to on jest naszą największą obroną.