Polska jest największym w Europie eksporterem owoców maliny czerwonej, to już wiemy. Jednak jej bliska siostra - malina czarna jest w Polsce mało znana, a znać ją warto, bo to… owoc wyjątkowy.
Malina czarna nie jest gatunkiem występującym w Polsce w stanie naturalnym, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej i to tam jest uprawiana na dużą skalę.
W obu rodzajach maliny występują te same związki czynne, jednak w malinie czarnej jest ich zdecydowanie więcej.
Szacuje się, że zawartość antocyjanów może być ośmio-, a nawet jedenastokrotnie wyższa w przetworach z owoców maliny czarnej w porównaniu do owoców maliny czerwonej, a z badań naukowych dowiadujemy się, że antocyjany są bardzo ważną grupą związków czynnych biologicznie. To właśnie one decydują o wielu jej właściwościach.
Malina czarna, podobnie jak owoce maliny czerwonej, obok antocyjanów zawiera też elagotaniny. O elagotaninach i antocyjanach coraz częściej mówi się w kontekście aktywności antyoksydacyjnej.
Jak wiemy poziom wolnych rodników wzrasta w organizmie w przebiegu wielu schorzeń, nawet prostego przeziębienia. Wolne rodniki uszkadzają komórki, ale też są odpowiedzialne za różnego rodzaju mutacje, czy zmiany w obrębie DNA. Dlatego tak ważne dla naszego organizmu są wszystkie produkty roślinne wykazujące duży potencjał antyoksydacyjny. Mają one olbrzymie znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Najnowsze wyniki badań potwierdzają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe czarnej maliny. Badania naukowe donoszą zarówno o działaniu prewencyjnym, jak i o działaniu wspierającym hamowanie progresji nowotworu oraz zapobieganie nawrotom.
Jeśli mówimy o profilaktyce raka opartej na żywności, wiedzmy, że czarne maliny zawierają wiele znanych środków chemioprewencyjnych. Można wręcz powiedzieć, że zawierają ich najwięcej pośród polskich superowoców. Nic dziwnego więc, że czarna malina została włączona do licznych badań klinicznych. Dodanie suplementacji czarnej maliny do chemioterapii może skutkować zwiększoną skutecznością leku i zmniejszoną opornością.
Ponadto, jak wiemy - zwiększone spożycie warzyw i owoców znajduje się w centrum zaleceń żywieniowych dotyczących zapobiegania i leczenia cukrzycy. Coraz więcej dowodów wskazuje na pozytywny związek spożywania owoców jagodowych o wysokiej zawartości antocyjanów takich, jak właśnie czarna malina, a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Owoce czarnej maliny zaliczone zostały do tzw. żywności funkcjonalnej. Wykorzystywane są jako tzw. nutraceutyki, łączą bowiem wartość żywieniową i farmaceutyczną.
Malina czarna, która - jak dowodzą coraz liczniejsze badania naukowe - wyprzedza wszystkie owoce jagodowe pod względem potencjału antyoksydacyjnego.
W skali ORAC czarna malina ukazuje się jako najwartościowszy owoc spośród wszystkich „polskich superfoods”
Wg badań naukowych czarna malina spowalnia postęp nowotworów jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi i skóry, działa przeciwzapalnie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
Badania koreańskich naukowców potwierdzają efektywność sproszkowanych wytłoków z czarnej maliny, podawanych myszom w leczeniu zapalenia płuc wywołanego koronawirusami
Czarną malinę z powodzeniem można okrzyknąć „królową polskich superfoods”.