Jak wiemy – zawsze lepiej działać zawczasu. Czyli prewencja lepsza od leczenia!
Co zatem możemy zrobić by dłużej cieszyć się młodością i pięknem? Na pewno powinniśmy zadbać o jakość produktów, które spożywamy. Poniżej znajdziecie przykłady ośmiu produktów, które warto włączyć do swojej diety, aby dłużej cieszyć się nieskazitelną skórą:
- POKARMY BOGATE W WITAMINĘ C, TAKIE JAK NP. OWOCE CYTRUSOWE
Wiele badań sugeruje, że witamina C poprawia wygląd skóry i chroni przed przedwczesnym starzeniem się. Znana jako kwas askorbinowy czynnie służy przy produkcji enzymów niezbędnych do syntezy i stabilności kolagenu oraz jako wewnątrzkomórkowy przeciwutleniacz. Niektóre badania sugerują również, że witamina ta może być naturalnym fotoprotektorem przed promieniowaniem UV i kancerogenezą. Owoce cytrusowe, takie jak grejpfruty, pomarańcze i cytryny, to jedne z najbogatszych w witaminę C produktów, które pomagają Twojej skórze. Kiwi, brokuły lub truskawki są również dobrym źródłem kwasu askorbinowego. Ponadto wymienione już owoce cytrusowe, zwłaszcza cytryny i pomarańcze, są bogate we flawonoidy, składniki odżywcze o wysokich zdolnościach antyoksydacyjnych, które również wydają się działać jako obrona przed szkodliwym działaniem promieni UV.
- POKARMY BOGATE W WITAMINĘ E, TAKIE JAK NP. ORZECHY WŁOSKIE
Niektóre badania sugerują, że witamina E może chronić naszą skórę, a to za sprawą jej właściwości przeciwnowotworowych i fotoochronnych. Witamina E aktywnie przeciwdziała tworzeniu się wolnych rodników. Orzechy włoskie, szpinak oraz oliwa z oliwek to produkty bogate w witaminę E, ale witaminę tę znajdziemy w wielu rybach, takich jak: łosoś, tuńczyk, sardynki, anchois. Ten rodzaj ryb charakteryzuje się dużą zawartością zdrowych tłuszczów oraz bogactwem kwasów omega-3 i białka, co sprawia, że jest bardzo polecanym pokarmem, jeśli chodzi o pielęgnację naszej skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają utrzymać nawilżenie i elastyczność skóry, zmniejszają stany zapalne, promują bardziej wyrównany koloryt i pomagają zmniejszyć ryzyko raka skóry.
- POKARMY BOGATE W SELEN, TAKIE JAK NP. ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Selen to minerał, który oprócz wspierania naszego układu odpornościowego, zapewnia doskonałą ochronę naszej skóry. Dzieje się tak, ponieważ ten składnik odżywczy chroni przed uszkodzeniami UV i rakiem. Z drugiej strony badania sugerują, że niedobór selenu osłabia ochronne enzymy antyoksydacyjne w skórze. W selen bogate są m.in. orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, jajka czy czerwone mięso.
- POKARMY BOGATE W BETA-KAROTEN, TAKIE JAK NP. MARCHEW
Marchew, dynia lub słodkie ziemniaki to niektóre produkty bogate w beta-karoten, które bardzo dobrze wspomogą Twoją skórę. Według niektórych dowodów naukowych beta-karoteny odgrywają istotną rolę w walce z fotostarzeniem i rakiem skóry wywołanym uszkodzeniami słonecznymi. Ogólnie rzecz biorąc, niektóre badania wykazały, że karotenoidy pomagają również w walce z karcynogenezą, będąc również w stanie eliminować wolne rodniki.
- POKARMY BOGATE W LIKOPEN, TAKIE JAK NP. POMIDOR
Pomidory są owocami bogatymi w likopeny (rodzaj karotenoidów) i jako takie wspomagają pielęgnację skóry. Z drugiej strony, wg badań naukowców likopeny zapobiegają szorstkości skóry. W badaniach wykazano, że aktywność antyoksydacyjna skóry traktowanej likopenem była do 10 razy większa niż skóry nieleczonej. Arbuz i papaja są również bogate w te karoteny.
- POKARMY BOGATE W CYNK, TAKIE JAK NP. PESTKI DYNI
Niedobór cynku w diecie może prowadzić do umiarkowanego, a nawet ciężkiego zapalenia skóry. I to właśnie ten minerał odgrywa ważną rolę w procesie regeneracyjnym skóry, kierując enzymami i białkami niezbędnymi do jego przeprowadzenia. Obecność cynku jest szczególnie widoczna w gojeniu się ran i zmniejszaniu stanu zapalnego skóry. Niektóre pokarmy bogate w ten minerał to pestki dyni, wątroba, ostrygi oraz w mniejszym stopniu migdały i orzechy laskowe.
- POKARMY BOGATE W IZOFLAWONY, TAKIE JAK NP. SOJA
Według badań przeprowadzonych w Japonii, izoflawony wydają się pomagać w walce ze starzeniem się skóry. Badania koncentrowały się na kobietach w wieku od 30 do 40 lat, podzielonych na dwie grupy, jedna przyjmująca izoflawony pochodzące z soi, a druga przyjmująca placebo. Po 12 dniach pierwsza grupa wykazała poprawę elastyczności skóry i drobne zmarszczki w okolicach oczu. Inne badania wykazały dodatkowo, że izoflawony sojowe mogą pomóc również w szkodliwym wpływie słońca na skórę.
A więc nic tylko… odżywiajmy się pysznie 😊