OSTATNIO DUŻO SIĘ MÓWI O SIRTUINACH…
Co to takiego?
Najprościej rzecz ujmując sirtuiny to białka. Jednak nie byle jakie!
SIR (Silent Information Regulator) tuiny to białka-enzymy odpowiedzialne za wiele procesów w naszym ciele. Wykazują niezwykłe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne – tak więc przyczyniają się do „zatrzymania czasu” i spowolnienia starzenia się organizmu. Wg naukowców to właśnie sirtuiny mogą aktywować tzw. geny długowieczności, a na pewno mają zdolność wyciszania genów starzenia, a co za tym idzie chronią nas przed takimi chorobami jak: choroba Parkinsona, Alzheimera czy miażdżyca. Sirtuiny regulują zdrowie komórek, czyli wpływają na osiągnięcie i utrzymanie homeostazy (równowagi) komórkowej.
Ludzkie ciało składa się z blisko 60 000 rodzin białek. Sirtuiny to zaledwie jedna taka rodzina, a składa się ona zaledwie z siedmiu białek! Np. hemoglobina to również białko, które wraz z mioglobiną stanowi jeszcze mniejszą rodzinę białek – globin.
Jeśli chodzi o sirtuiny – są one rozmieszczone (mieszkają) w różnych miejscach (jak to z rodziną). Trzy sirtuiny mieszkają i pracują w mitochondriach, inne trzy w jądrze, a ostatnia w cytoplazmie. I jak to w rodzinie każdy zajmuje się czym innym. Jednak najważniejszym wspólnym zadaniem tej rodziny jest usuwanie grup acetylowych z innych białek. Usunięcie grup acetylowych czy ich odblokowanie następuje w stosunkowo łagodnych warunkach, w reakcji hydrolizy (kwasowej lub zasadowej) lub amonalizy (reakcji z amoniakiem). Trzeba zaznaczyć, że każdy z nas ma nieco inne warianty tych białek–genów. A co ciekawe, w różnych organizmach jest różna liczba sirtuin. I tak dla przykładu: drożdże mają pięć sirtuin, bakterie jedną, myszy podobnie jak ludzie – siedem.
Chyba najlepiej poznanym i zbadanym białkiem sirtuinowym jest SIRT1 (nazwijmy go dziadkiem) – jest to też najlepiej poznany gen długowieczności.
Odpowiada głównie za:
- poprawę wrażliwości insulinowej,
- poprawę wrażliwości na wit. D3,
- obniżanie stanów zapalnych,
- stymuluje biogenezę mitochondriów,
- zapobiega neurodegradacji,
- zwiększa poziom adipokentyny,
- chroni przed tlenkiem azotu,
- odwraca leptynoodporność,
i oczywiście…
- usuwa grupy acetylowe z białek
Ponieważ sirtuiny są związane ze zjawiskiem długowieczności, jak można się domyślać, niezwykle popularne stały się diety sirtuinowe. Jednak by proces odchudzania był prawdziwie efektywny należy połączyć dietę sirtuinową z odpowiednim trybem życia, a także koniecznie należy zmniejszyć spożywanie kalorii. Wg ostatnich badań zmniejszenie spożycia kalorii o około 30–50% może spowodować przedłużenie życia i spowolnienie procesów starzenia.
Dieta sirtuinowa, polega na spożywaniu jak największej ilości produktów pochodzenia roślinnego bogatych w związki antyoksydacyjne, polifenole przy jednoczesnym ograniczaniu spożywania produktów o wyższej kaloryczności. Polifenole z żywności powodują aktywację sirtuin. Dodajmy, że zbyt duża ilość składników energetycznych, takich jak węglowodany i tłuszcze, hamuje ekspresję i aktywność sirtuin. Poszukiwanie aktywatora sirtuin jest jednym z najbardziej obszernych tematów badań w ostatnich czasach. Pewne nadzieje wiąże się z naturalnymi związkami, w tym z kurkuminą.
Produkty najbardziej zalecane w diecie sirtuinowej to:
- wszystkie owoce jagodowe, truskawki, daktyle;
- warzywa: seler naciowy, szpinak, rukola, jarmuż, natka pietruszki, czerwona cykoria, czerwona cebula, lubczyk, seler korzeniowy, seler naciowy, soja, papryczka chili, kapary,
- prawdziwa kawa;
- kurkuma;
- gryka: kasza gryczana, płatki gryczane, mąka gryczana;
- matcha,
- zielona herbata,
- czerwone wino;
- oliwa z oliwek;
- kakao bez cukru;
- gorzka czekolada o zawartości 85% kakao;
- orzechy.
Dla naszej młodości proponujemy Zielony Koktajl:
Zaparz herbatę matcha, ostudź. Dodaj garść zielonych warzyw: rukoli, natki pietruszki, jarmużu. Możesz dodać imbir, kurkumę, cytrynę. Zblenduj i SMACZNEGO!
Badanie stanu naszego białka SIRT1 (i nie tylko) można przeprowadzić na stronie https://ogen.pl/