CZY WIESZ CO TO JEST SKALA ORAC?
ORAC to skrót pochodzący z języka angielskiego - Oxygen Radical Absorbance Capacity. Jest to skala pokazująca moc przeciwutleniającą danego artykułu spożywczego. Im wyżej dany artykuł znajduje się na skali ORAC, tym skuteczniej zawarte w nim antyutleniacze radzą sobie z neutralizacją wolnych rodników. Zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu (w naukowym języku oznacza to właśnie neutralizację wolnych rodników) wyrażana jest w mikromolach ekwiwalentu troloksu na 100 gramów produktu (μmol TE/100 g).
Dzięki raportowi Departamentu Rolnictwa USA wydanego w roku 2007 możemy znać dokładną wartość odpowiadającą poszczególnym warzywom, owocom, czy ziołom.
Spis podany przez Departament Rolnictwa wymienia aż 277 artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego podając ich określone wartości ORAC. Nie jest przypadkiem, że wśród owoców plasujących się na samym szczycie skali ORAC znajdują się owoce jagodowe.
Owoc |
Total ORAC μmol TE/100 g |
Czarna malina |
19220 |
Aronia |
16062 |
Czarna porzeczka |
7957 |
Jeżyna |
5905 |
Malina |
5065 |
Borówka |
4669 |
Truskawka |
4302 |
Czerwona porzeczka |
3387 |
Agrest |
3332 |
Dla porównania:
jabłko - 3049,
pomarańcza - 2103.
Wg wymienionego departamentu, żywność znajdująca się wysoko na skali ORAC przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, wpływa na opóźnienie procesów związanych ze starzeniem się zarówno ciała, jak i mózgu. Korzystając z tych danych i spożywając odpowiednie produkty możemy zredukować ryzyko wystąpienia chorób związanych ze starzeniem się oraz pozytywnie oddziaływać na nasze zdrowie.
W komponowaniu codziennego, prozdrowotnego jadłospisu WARTO uwzględnić skalę ORAC.