Pamiętamy wciąż o słynnych słowach Hipokratesa „Wszelka choroba zaczyna się w jelitach”.
Nasz przewód pokarmowy służy nie tylko do trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Dobrze funkcjonujący układ trawienny maksymalnie chłonie składniki odżywcze z naszego pożywienia, aby zapewnić energię i elementy budulcowe do utrzymania zdrowia i do leczenia. Zdrowe trawienie to nie tylko przetwarzanie i przyswajanie składników odżywczych, ale także regularne, zdrowe wydalanie. W rzeczywistości około 70% układu odpornościowego znajduje się w jelitach!
To jednak nie wszystko – wg badań dobre zdrowie jelit pozytywnie wpływa na zdrowie mózgu. Wykazano, iż istnieje silne połączenie między jelitami a mózgiem. Zdrowe jelita pozytywnie wpływają na nasze zdrowie metaboliczne, hormonalne, odpornościowe i neurologiczne. Zadbajmy zatem o nasze jelita!!!
CO TO JEST MIKROBIOM?
Mikrobiom to cudowni mali przyjaciele, to „przyjazne” bakterie, wirusy, pierwotniaki, archeony i grzyby. Ludzkość ewoluowała wraz ze swoim mikrobiomem. Od zarania dziejów żyliśmy w symbiozie. Musimy zrozumieć, że nasz mikrobiom jest delikatnym ekosystemem, podobnie, jak amazoński las deszczowy czy Wielka Rafa Koralowa. Podobnie jak inne ekosystemy, rozwija się dzięki różnorodności, harmonii i współpracy różnych gatunków. To dzięki naszemu zdrowemu mikrobiomowi możemy cieszyć się fizjologiczną homeostazą (równowagą), dobrym samopoczuciem i witalnością. Wg naukowców im bardziej zróżnicowany jest mikrobiom przewodu pokarmowego, tym lepszy wpływ na każdy aspekt naszego fizjologicznego i psychicznego samopoczucia.
ZNACZENIE ZDROWEJ WYŚCIÓŁKI JELITA
Zdrowe jelito wymaga nienaruszonej bariery śluzowej. Centralna część wyściółki jelita i część błony śluzowej to żelowata warstwa śluzu. W 90% składa się z wody i w 10% z glikozylowanych białek. Śluz nawilża i chroni warstwę nabłonkową, jednocześnie przepuszczając składniki odżywcze. Zdrowa warstwa śluzowa jest bogata w składniki odżywcze i jest zarówno pożywieniem, jak i domem dla mikrobiomu. Bariera błony śluzowej jelit stanowi część naszego mechanizmu obronnego w układzie odpornościowym. Komórki śluzówki są silnie połączone ze sobą poprzez białka ścisłego połączenia zwane okludyną i zonuliną. Połączenie ścisłe tworzy półprzepuszczalną barierę ochronną, więc niestrawione białka i toksyny nie przenikają łatwo przez barierę śluzówkową. To, czym karmimy nasz mikrobiom, ma kluczowe znaczenie. Każdy posiłek przechyla szalę w kierunku dobrego samopoczucia lub choroby.
CO SZKODZI NASZEMU MIKROBIOMOWI?
Niestety w ostatnich latach coraz bardziej korzystamy z żywności przetworzonej, która charakteryzuje się niską zawartością błonnika i wysoką zawartością soli, tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów. Odchodząc od pełnowartościowej żywności, wysokiej zawartości błonnika i diety roślinnej jesteśmy narażeni na „włączenie” przełączników genetycznych, które powodują wiele chorób, a także przedwczesne starzenie się.
ABY ZADBAĆ O NASZ POŻYTECZNY MIKROBIOM POWINNIŚMY:
- zrezygnować z żywności przetworzonej, żywności z dodatkami, barwnikami, emulgatorami, konserwantami, aromatami; zrezygnować z cukru rafinowanego, syropów o wysokiej zawartości głownie sacharozy, cukierków, a także z tłuszczy nasyconych,
- zrezygnować z napojów energetycznych, napojów o wysokiej zawartości cukru, gazowanych, kawy (kofeina jest stymulantem ośrodkowego układu nerwowego i może zmęczyć nadnercza przy stałym stosowaniu) itp.
- musimy zadbać o to by nie narażać naszego organizmu na toksyny środowiskowe
- odżywiać zdrowy mikrobiom dzięki pełnowartościowej diecie roślinnej. Błonnik jest prebiotykiem. Jeść ok. 30-40 gramów błonnika dziennie. Pokarmy bogate w probiotyki to np. kimchi, kapusta kiszona, kombucha, inne kiszonki, jogurt
- jeść 2-3 jaja tygodniowo (z farmy która nie stosuje antybiotyków ani hormonów)
- korzystać ze zdrowych tłuszczy (np. olej kokosowy, masło ghee, oliwa z oliwek, olej z awokado itp.)
- jeść warzywa ekologiczne bez ograniczeń każdego dnia
- jeść owoce najlepiej o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jagody, jabłka, grejpfruty, cytryny oraz owoce pestkowe, takie jak wiśnie, morele, śliwki, brzoskwinie lub awokado.
- stosować pełne ziarno najlepiej ekologiczne
- pić dużo wody niegazowanej i herbat ziołowych
Do naszego zdrowia musimy podejść w sposób holistyczny, a więc oprócz odpowiedniego odżywiania zadbajmy o zdrowy sen, ćwiczenia fizyczne, medytacje, spacery na świeżym powietrzu (10 tys. kroków dziennie). Nasze zdrowie w naszych rękach 😊))